top of page
  • Szerző képeMÉPK

Drasztikus áremelkedés jön – Az egekbe szökhetnek a lakás- és az építőanyagárak

Frissítve: 2021. jún. 16.


A Covid19 óriási hatást gyakorolt a lakásárakra, és a kivitelezésekre az építőiparban.

A járvány és a kormány idei intézkedései nagyban befolyásolják az ingatlanpiacot, az építkezéseket, és az ahhoz szükséges anyagok árait.

Ennek ellenére még mindig rengeteg építkezéssel találkozhatunk, de a járvány hatása azért az árakon is érződni fog.


Magyarországon nagyon megváltozott az emberek hozzáállása, gondolkodása az őket kiszolgáló otthonokról.

Az otthoni home office-ban történő munkavégzés miatt többen a külvárosba költöznének, főleg a családosok, mivel a bezártság miatt átértékelték a belvárosi életet. Így a vírus hatására sem állt le az ingatlanpiac, sőt talán egyre több lakás és ház épül, ami a kormány idei intézkedéseinek köszönhető.

2021. január 1.-től két új támogatást is bevezetett, hogy lehetőséget adjon a családoknak új otthonhoz jutni, vagy ha esetleg van meglévő ingatlanuk, akkor annak fejújításában, korszerűsítésében segíteni.


Az egyik támogatás az új ingatlanok vásárlása után visszaigényelhető 5 %-os ÁFA.

Az 5%-os kedvezményes lakásáfa az új építésű ingatlanok vásárlására vonatkozik. A kedvezményt 2023. január 1-ig lehet igénybe venni, de a kivitelező cégeknek nagy előnyt jelent, hogy elég 2 éven belül az építési engedélyt beszerezni. Azokra az ingatlanokra igényelhető melynek építése 2026.december 31-ig befejeződik.


A másik segítség az otthonfelújítási támogatás, ami a lakások korszerűsítését szeretné elősegíteni. Ez egy vissza nem térítendő támogatás, ami a költségeink 50 %-át térítheti meg, maximum 3 millió forintig. Ennek a támogatásnak a célja, hogy még több segítséget nyújtson a gyermekes családoknak, szebbé téve a lakókörnyezetüket. 2022. december 31-ig nyújtható be a pályázat.


Ezek együttes hatása megmutatkozik az ingatlanok és fejújítási költségek árain is.



Ingatlanok árváltozása a piacon

A járvány egyik, hatása, hogy a belvárosi lakások nehezen kiadhatók, mivel nincsenek turisták, illetve a magas árakat a budapesti lakosok nem tudják megfizetni a jelenlegi helyzetben, hiszen sokan állás nélkül maradtak, vagy a home office miatt már nem kényszerülnek a munkahelyükhöz közel a belvárosban lakni, így kedvezőbb költségű lakhatást keresnek a külső kerületekben. Ezzel párhuzamosan a befektetési vágy is megcsappant a belvárosi ingatlanok felé.

A KSH adatai szerint tavaly a második negyedévben 6,7 százalékkal csökkent a használt lakások ára. A 2019-es év második negyedévéhez képest 3,2%-os volt az árzuhanás. Ezt már igen rég nem tapasztalhattuk, hiszen a drágulás évről évre igen magas volt.

Ennek ellenére az ingatlanárak még mindig igen magasak, már szinte megfizethetetlenek.


Egy használt lakás kétharmadával, egy új építésű ingatlan pedig háromnegyedével kerül többe mint 2015-ben. Az új lakások ára viszont nemhogy csökkenne, folyamatosan emelkedik, köszönhetően az idei otthonalapító támogatásoknak.

Ezek alapján 2021-ben sem várható árcsökkenés, esetleg kicsit lelassul a folyamat, ellenben a használt lakásoknál, házaknál az árak stabilizálódni fognak, vagy kisebb áresés várható.


Áfacsökkentés hatása az új ingatlan építésére


Az áfacsökkentés hatására, nem feltétlenül fognak kevesebbet érni az ingatlanok, mert elég sok ilyen típusú lakás és ház található jelenleg is meghirdetve, mivel ezt az áfakedvezményt már egyszer bevezették 2016-ban, de akkor is csak 2 éves időtartamra.

Ha az építési engedélyt ebben a 2 évben adták ki, akkor erre még vonatkozik az 5%-os áfa, és 2023-ig értékesíthetők ebben a formában. Ezért ez az áfacsökkentés nem fogja levinni az árakat, viszont rengeteg új építési projekt fog elindulni, hogy hosszabb ideig tudják kiszolgálni kedvezőbb feltételekkel a vásárlókat.


Talán a sok újonnan épülő ingatlan hatására mérséklődhetnek az emelkedések, de ez sok egyéb tényezőtől is függ. Elsősorban a költségek határozzák meg az alapértékét egy ingatlannak, ami jelenleg folyamatos emelkedést mutat. Hiába tűnik segítségnek az áfacsökkentés, az új lakások ára így is egyre nő. Ennek a fő oka, hogy nagyon megdrágultak a kivitelezések.

Az építőipari anyag árak szinte hónapról hónapra emelkednek, mert sok termék megdrágult az alapanyaghiány következtében. Munkaerőhiány van, amit béremeléssel próbálnak kiküszöbölni. Az igazán profi szakemberek már hónapokra előre le vannak szerződve, így ez is nehezíti és drágítja az építkezéseket.

A legtöbb alapanyag, a használt mennyiségek körülbelül a 2/3-a, hazai kitermelésű, de az építkezés drágulása ezek használatával sem kerülhető el, hiszen a magyar termékek is Európa-szerte versenyképes árakon kerülnek a piacra.


Ezek mellett a kormány egyre szigorítja a műszaki feltételeket, aminek meg kell felelnie egy újonnan felépülő háznak. Ilyen például az új energetikai tanúsítvány, amelyben közel nulla energiaigényűnek kell lennie az új épületnek és rendelkeznie kell megújuló energiaforrásokkal legalább 25%-ban. Ezek a modern követelmények mind drágítják a beruházásokat. Az építkezési és beruházási kedv hatására a telkek megdrágultak, így lassan a négyzetméter árak az egekbe szöktek.


Ez alapján feltételezhető, hogyha továbbra is nőnek a kivitelezési költségek, ebben az évben még akár 10% -kal is drágulhat az egy m2 ára.

Ez a 2015-ös árszinthez képest több mint a dupláját, 135 százalékkal magasabb vételárat jelenthet a vásárlónak.



Az otthonfelújítási program hatása az építőiparra


Az otthonfelújítási program kedvez az építőiparnak, mivel ennek következményeképpen megnőtt a kereslet az építőipar minden területén. Elsősorban a korszerűsítéseknél, a gyorsan beépíthető betontermékek és műanyagalapú hőszigetelő anyagok iránt. Rengetegen újítanák meg a tetőszerkezetüket, vagy ruháznának be energetikai korszerűsítésre, nyílászárók cseréjére, vagy akár a belső felújításokra.



E mellett az sem elhanyagolható szempont, hogy ez az építőiparnak a válsághelyzetben ez óriási segítség, hiszen így biztosított az állam számukra munkát, főként mivel az egyik követelmény a számlaképesség, így ellehetetlenítve a feketén dolgozó munkásokat.


Elsősorban a műanyag és fém építőanyagok gyártási költségének emelkedésére lehet számítani, az alapanyagokért akár 30-40%-kal is magasabb árat fizethetnek a gyártók.

A tavaly évévégi lassulás után, januárban rohamosan beindultak a megrendelések az építőipar különböző területein, mivel sokan kivártak, hogy milyen feltételek szerepelnek majd az új támogatásokban, ugyanis a kormány előre beharangozta ezek érkezését. A hirtelen megnövekedett szükséglethez nem tudott felzárkózni az ipari termelés, mivel a válság hatására rengeteg kohó és gyártó leállt, aminek az újraindítása nem egy gyors művelet.

A gyártóknak megnövekedtek a kiadásaik, és csökkent a kapacitásuk így ez a termékek áremelkedésével jár. Ehhez társul hozzá a keresletnövekedés okozta áremelkedés és a kivitelezések költségének emelkedése.

A kormány és az építőipari vállalkozók a folyamatos fellendülést várják a támogatások hatására, de ezt szorosan követve az ingatlan árak emelkedése várható.

17 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page