top of page
  • Szerző képeMÉPK

Klaszterek és az akkreditálás előnyei

A klaszter az angol cluster szó magyar fonetikus megfelelője. Jelentése: társulás, egységbe tömörülés, összefogás, szövetkezés.


A klaszterorientált fejlesztés egyre inkább előtérbe került az idők folyamán és egyre több cég csatlakozik az adott iparághoz tartozó klaszterhez.

Ennek célja, hogy egyazon területen érdekelt megbízható vállalkozások, különböző szervezetek szorosan együttműködve erősítsék és egészítsék ki egymást.


A cégek ez által növelik hatékonyságukat, szélesebb körben tudnak pályázni különböző projektekre és mindeközben költségeik is csökkenek.


A klaszter tagjait az alábbi tényezők kötik össze:


● vállalkozás igényeire és lehetőségeire szabott szolgáltatás egy adott iparágon belül (pl. kulcsrakész rendszert, egyedileg kifejlesztett terméket)

● kapcsolati tőke erősítése, egymás tevékenységeinek kiegészítése

● közös technológiák

● közös beszerzés és disztribúciós csatornák

● közös munkaerő

● legjobb gyakorlat átvétele, szakképzési háttér közös biztosítása

● egy adott termék vagy szolgáltatás értékesítésének és marketingjének hatékonyabb biztosítása



A klaszter fenntartási költségeit a tagok fedezik.

Magyarországon közel 180 klaszter működik.

Az akkreditált innovációs klaszter címet elnyert klaszterek száma évről évre növekszik.


Az Akkreditált Klaszter címpályázat célja, hogy az elmúlt időszakban létrejött több mint 200 klaszter kezdeményezésből kiválassza azokat a hálózati együttműködéseket, amelyek magas innovációs és export tevékenységükkel,

illetve az együttműködésben rejlő hatékonyságuk révén jelentős fejlesztési projekteket képesek megvalósítani, valamint régiós viszonylatban is kiemelkedő tevékenység elérésére képesek.


Sikeres akkreditáció esetén a klasztertagok a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében meghirdetett felhívásokra benyújtott támogatási kérelmük értékelésekor a felhívásokban megszabott feltételek teljesülése esetén előnyökben részesülhetnek, továbbá a klaszter menedzsment szervezet jogosultságot kap a professzionális klaszterszervezetek minőségi szolgáltatásnyújtásának támogatása című felhíváson való indulásra.

A pályázat nem jár automatikusan pénzösszeg elnyerésével.


Reméljük egyre több cég fog összefogni a későbbiekben is ezáltal ezzel is erősítve a magyar vállalatok szerepét az országban.


Az alábbi linken megtekinthető a már sikeresen akkreditált klaszterek listája: http://www.klaszterfejlesztes.hu/aik.php

221 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page