top of page

Légtömörség mérés


A digitalizált világunk egyik legfontosabb értéke az adat, biztonságos adattárolás nélkül életünk számtalan területe válna működésképtelenné.

Korábbi cikkünkben írtunk már arról, hogy a korszerű adattárakat, szerverszobákat vagy értékes elektronikai berendezéseket beépített oltórendszerekkel védik felelősségteljes tulajdonosaik.


Ezek a többnyire gázzal oltó rendszerek megakadályozzák a tűz kialakulását, illetve csírájában fojtják el azt oly módon, hogy az elektronikai eszközök nem sérülnek meg, a tárolt adatok továbbra is használhatóak maradnak.


Kevesen tudják azonban, hogy egy ilyen oltórendszer kiépítése előtt fontos meggyőződni a védendő helyiség megfelelő légtömörségéről.

Enélkül a kiáramló gáz elszivároghatna és a szükséges oltási koncentráció nem lenne képes fennmaradni a szükséges ideig, így a gondosan megválasztott oltórendszer nem tudná betölteni a szerepét.

A légtömörség megfelelő biztosítása ezért kulcsfontosságú. Az ISO14520 pontos eljárást és mérési elvet fogalmaz meg a mérés elvégzéséhez.


A mérés úgy történik, hogy általában a helyiség ajtónyílásába beépítésre kerül a mérőegység.


A mérőegység – a szükséges kalibrációt követően – egy ventilátorral túlnyomást vagy alacsonyabb nyomást hoz létre a helyiségben, a beépített érzékelők pedig egy szoftveres feldolgozást követően meghatározzák a szivárgás mértékét.


A mérést többféle nyomásértéken szükséges elvégezni és fontos a helyiség, valamint a külső tér hőmérsékletének feljegyzése is. A mérési eredmények számítógépes feldolgozást követően kerülnek kiértékelésre.


Ha nagy méretű nyílás található a helyiséget körül határoló épületszerkezeten, akkor annak megtalálása általában egyszerűbb feladat, akár a kezünkkel is érezhetjük a huzatot.

Ha kisebb vagy több kisebb szivárgó terület van, akkor a megtaláláshoz segítségünkre lehet ködgyertya, füstgenerátor vagy hőkamera is.


Természetesen, ha a nyílásokat azonosítottuk, akkor gondoskodni kell azok megfelelő tömítéséről (nem szabad elfeledkezni az esetleges tűzállósági követelmények megtartásáról) és a mérést meg kell ismételni.


Az oltórendszer szakhatósági átadása csak a megfelelő légtömörséget igazoló mérési jegyzőkönyv birtokában történhet meg.


Természetesen a légtömörség megléte nem kizárólag a beépített gázzal oltó rendszerek működésének biztosításához szükséges. Sok esetben végeznek ilyen méréseket épületgépészeti, energiahatékonysági vagy komfort szempontok miatt is.


Az SBT Protect Kft. felkészült szakembereivel áll partnerei rendelkezésére, a légtömörség mérés elvégzésében is.


78 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page