top of page
  • Szerző képeMÉPK

Nyersanyaghiány az építőipari ágazatokban

Frissítve: 2021. jún. 16.

A Föld népessége egyre csak növekszik, ezzel egyenes arányban a fogyasztás is egyre több.


A természeti erőforrások és nyersanyagok is véges mennyiségűek, így megoldást kell találnunk, hogy a környezetünket is megvédjük, illetve a lakosságot, az iparágakat is ki tudjuk szolgálni egyaránt.


Mindenképpen előtérbe kell helyezni az újrahasznosítható alapanyagokat, és nyitnunk kell a megújuló források irányába is.

Nyersanyaghiány ütötte fel a fejét az építőiparban, ami igen nagy problémákat okoz az anyagbeszerzés területén. Már a Magyar Kormány is elkezdett foglalkozni a problémával, módosítana a bányászati törvényen, hogy megkönnyítse a kitermelést.


Bányászati nyersanyaghiány


Alapvetően homok, kavics és mészkőből bőven van nyersanyag Magyarországon, csak túl szigorúak és bonyolultak a szabályok a kitermelésre vonatkozóan.

A járványra hivatkozva már be is adtak egy törvényjavaslatot, hogy megkönnyítsék ezek kitermelésének lehetőségét.


Szeretnék elkerülni az építőipar területén a még nagyobb mértékű árak emelkedését, ami így is folyamatosan érződik az alapanyagárakban, ezáltal a kivitelezések árára is hatással van, ami pedig kihat az ingatlanpiacra is.


A Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat 2020 tavaszán megvizsgálta az egész ország területét, hogy a legfontosabb nyersanyagokat honnan van lehetőség kinyerni.


A vizsgálat eredményeképpen fény derült arra, hogy Magyarország több évtizednyi nyersanyagot rejt magában, mind a kavics, homok tekintetében. E- mellet a cement- és mészipari nyersanyagok akár több száz évre is elegendő mennyiséget tudnak szolgáltatni számunkra.

Nemhogy a hazai ipart ki tudná szolgálni, de még exportálni is lehetne.


A jelenlegi szabályozások, környezetvédelmi előírások viszont ezeket nem teszik lehetővé.


Jelenleg, ha a közeljövőben nem történik ez ügyben változás, az igencsak korlátozni fogja az alapanyagellátást és ellátási zavarokat fog okozni.


Mivel az építőipar óriási ütemben növekszik, mindenképp valamilyen megoldásra van szükség, mert a jelen helyzetben, ki vagyunk szolgáltatva a nemzetközi beszállítóknak.


Egy ilyen kiemelkedően nehéz helyzetben, mind a jelenlegi pandémia, biztosítani kell a nyersanyagok kitermelését valamilyen módon, ha a hazai bányák nem képesek ellátni a piacot.

Az állam szeretné a kezébe venni ennek a területnek az irányítását, hogy ezeket a problémákat megakadályozhassa, akár bányászati területek megvásárlásával és új lelőhelyek felkutatásával.


A másik megoldás a kisvállalatok bányanyitási támogatása lehetne.


Fontos intézkedésnek tartanák eltörölni a bányajáradékot, amit eddig a hasznosításra kitermelt kavicsok után kellett megfizetni.

Az építőipari bányászati munkák iránti igény évről évre folyamatosan növekszik.


Magyarország 2021-ben főként importból fedezi a bányászati nyersanyagok nagy részét, így ezt a helyzetet mindenképpen orvosolni kell, mert bármikor adódhat egy nehezebb gazdasági helyzet, amikor magunkra maradhatunk az ilyen jellegű beszerzésekben.


A megoldásra váró probléma mellett még az is fontos szempont, hogy ezek az intézkedések milyen környezeti károkat fognak okozni a jövőben.


Meg kell találni a középutat, hogy ezek az intézkedések se a környezetvédelemre, se a bányászatra ne legyenek rossz hatással.


Vegyipari nyersanyaghiány


Március 3-án a BASF Ludwigshafeni vegyi üzemében tűz ütött ki, illetve nagy mennyiségű vegyi anyag ömlött a Rajnába.


A tűz elég rossz időben keletkezett, mivel a BASF a lengyelországi üzemét karbantartás miatt éppen leállították. A BASF az egyik legfontosabb szereplő ezen az alapanyaggyártó piacon. A leállás miatt fogyatkoztak a raktárkészletek, majd az üzemleállás és a tűz miatti kevesebb gyártás végett szinte eltűnt az alapanyag a piacról.

Sok cégnek beszerzési gondjai fognak adódni. Az ingatlan építkezési és a felújítási piac is komolyan meg fogja érezni a hiányt.


Piros Attila, az építőipari anyagok gyártásával foglalkozó Saint-Gobain vállalatcsoport magyarországi vezérigazgatója szerint, 2021-re a tavalyi évhez képest 140%-kal tervezték a gyártást, ugyanis a sok, kormány által elfogadott támogatás mindenképpen azt vetítette előre, hogy igen fellendül idén a piac. Viszont a baleset miatt, jó, ha a 2020-as év alapanyagainak kb. 40%-a lesz elérhető.


Ezek a hiányok érintik a színező vakolatokat, festékek, színezőanyagok, hőszigetelő rendszerek fedővakolatát, a műgyanta padlók alapanyagát és az egyszerű cementes vakolatokat is.

Egyszóval igen kiterjedt az alapanyaghiány problémája.


Már év elején is nagyon érezhető volt az építőipari fellendülés, de az igazán nagy rohamot májusra várták a Felújítási támogatás kapcsán.

A roham el is kezdődött, csak vagy nem lesz alapanyag, amivel kiszolgálhatnák a piacot, vagy ami elérhető lesz azoknak a termékeknek igen meg fog emelkedni az ára.


Alapvetően már számoltak azzal, hogy lesz áremelkedés és esetlegesen hiány egyes termékekből, de a tűzeset miatt most már szinte biztosra vehető.


A műanyagok ára már rég megemelkedett, de koránt sem biztos, hogy ezen a szinten maradnak, valószínűsíthetően növekedni fog a közeljövőben.

Ahol egyelőre még nem érezni annyira közvetlenül a hatásokat, az a kivitelezői oldal. De ahogy lefogynak a raktárkészletek, a határidővel is szinte biztosan csúszni fognak az építtetők.


A tűzben érintett üzemrészeket jelenleg is javítják, a munka több hetet vehet igénybe. Az üzem érintetlen részeit pedig azóta részben már újraindították.


A MÉASZ, a Külügyi és Külgazdasági Minisztériumhoz fordult, hogy segítséget kérjen a további piaci források felkutatásához.


A beszállítók próbálnak megoldást találni a problémára, de más területeken pl. Ázsiai gyártók, eltérő alapanyagokkal dolgoznak, amihez rengeteg fejlesztésnek kéne átmennie sok terméknek.


Nem is feltétlenül az a fő kérdés, hogy mennyire drágulnak meg az alapanyagok, hanem hogy beszerezhetőek lesznek- e egyáltalán.


A koronavírus járvány még jobban megnehezíti ezt a helyzetet, mert mindenhol leállás volt a termelésben.


Az újraindítás elkezdődött, de olyan kiesés volt tapasztalható, hogy nem tudják alacsony áron, ugyanolyan mennyiségben kiszolgálni a gyártók a piacot.


A Magyarországi építőipari vállalatok és azok beszállítói csak remélik, hogy minél gyorsabban rendeződik a gazdasági helyzet, és addig tudnak valamilyen alternatívákat kitalálni a fennálló problémára.

17 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page