top of page
  • Szerző képeMÉPK

Üvegkapu rendelet bevezetése

2022. január 1-től életbe lép az Üvegkapu elnevezésű, 510/2021. (IX.3.) Kormányrendelet.

A szabályozás célja, hogy az építőipari tevékenységek átláthatóbbak legyenek.



A Magyar Közlöny 2021. évi 162. számában megjelenő rendelet részletei:


„1. A rendelet hatálya

1. § (1) A közbeszerzésekről szóló törvény hatálya alá tartozó valamennyi, 700 000 000 forintot elérő vagy meghaladó becsült értékű építési beruházással összefüggő építőipari kivitelezési tevékenység – ideértve a kapcsolódó tevékenységeket is – a Nemzeti Építőipari Felügyeleti és Adatszolgáltató Rendszer alkalmazási körébe tartozik. (2) Az (1) bekezdés szerinti tevékenység csak az Építőipari Monitoring- és Adatszolgáltató Rendszerben (a továbbiakban: Üvegkapu) történő regisztrációval és az Üvegkapu eszközeinek az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvényben (a továbbiakban: Étv.), valamint az e rendeletben foglaltak szerinti használatával végezhető.

Első körben a kormányrendeletben meghatározottak szerint köteles minden munkáltató regisztrálni a rendszerben és szükség esetén frissíteni azt.

Ennek az adatbázisnak köszönhetően napi szintű információk lesznek arról, hogy napi szinten egy adott építkezésen mely személyek, milyen létszámban dolgoznak és milyen adó- és járulékfizetéssel párosulnak.”


Összefoglalva, minden január 1-je után induló építési tevékenység esetén, amelynek összege eléri a 700,000 forintot, az építőipari cégeknek feltétel a munkavégzéshez, hogy napi szinten vezessék a nyilvántartást és rögzítsék az építési területen foglalkoztatottak ki- és belépési adatait.


Az első lépés az Üvegkapuban való regisztráció, majd ezt követően az építési beruházást az e-építési naplóban szükséges felvezetni. Ez vonatkozik az alvállalkozóknak kiadott munkákra is.


Ezzel a fő cél, hogy az üvegkapuban szereplő adatokat össze tudják vetni az egyéb adatszolgáltatásokból rendelkezésre álló információkkal.

Így dupla ellenőrzés alá tudják vonni a vállalkozásokat és akiknél megkérdőjelezhető a megfelelő adatszolgáltatás többszöri ellenőrzéseket fognak végezni.


A Nemzeti Építőipari Felügyeleti és Adatszolgáltató Rendszer (Üvegkapu) célja:

· a jogszerű építőipari foglalkoztatás előmozdítása

· az építőipari szerződéses kapcsolatok nyomon követése

· a rendszerbe kerülő adatok elemzési lehetőségének megteremtése


A Kormány az Üvegkapu rendszer üzemeltetőjeként a DATRAK Digitális Adattranzakciós Központ Kft.-t jelölte ki, tárhelyszolgáltatójaként pedig a Lechner Tudásközpont Nonprofit Kft.-t.


A teljes rendelet a Magyar Közlöny 2021. évi 162. számában olvasható.

41 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page