top of page
  • Szerző képeMÉPK

A koronavírus hatása a gazdasági életre és az építőiparra

Frissítve: 2021. jún. 16.

2019 decemberében tört ki a járvány Kína egyik legnépesebb városában Vuhanban, az ország egyik fő gazdasági központjában.

Ennek következtében a világ ki volt téve a vírus rohamos terjedésének. Ez idáig , ilyen mértékben még nem korlátozták az emberek szabad mozgását, a termékek szabad áramlását, de ez a járvány terjedésével hirtelen megváltozott.


Mikor a kínai gazdaság és termelés leállt, az rengeteg vállalat működésére hatást gyakorolt, megingatta még a legnagyobb cégek működését is. Ennek a következményei az üzleti bizalom megromlását is eredményezte, és lecsökkent a beruházások száma is.

A mai telített piacon ezek a kieső bevételek könnyen fizetésképtelenséghez vezettek.

A COVID19 járvány óriási kihívás elé állítja az európai gazdaságot és az egész világot. Ez nem csak az iparra volt hatással, hanem az emberek megélhetésére is. Nagyon kevés család van, akit valamilyen formában ne érintett volna a járvány, és a negatív következmények, még igen sokáig éreztetni fogják a hatásukat.


Fontos ebben a helyzetben, hogy ne csak a krízisbe került ágazatokra figyeljünk, mint a vendéglátás vagy a turizmus, hanem a többi területre is összpontosítsunk, mert igazán egyik gazdasági iparág sincs biztonságban.

Tudnunk kell alkalmazkodni a váratlan helyzetekhez, oda kell figyelni, hogy nem akad-e gond a termékek folyamatos beszerzésével, tudunk-e tartalékolni az ilyen helyzetekre.

Az Európai Bizottság folyamatosan tartja a kapcsolatot az Európai Unió tagállamainak hatóságaival, az ágazati képviselőkkel, hogy folyamatosan követni tudják, hogy milyen hatással van ez a válság az európai iparra és kereskedelemre.

Kifejezetten nagy jelentősége van, hogy az országok, stabilok tudnak-e maradni és hogy milyen módon kezelik ezt a járványügyi helyzetet. Lépést tudnak-e tartani a folyamatos változásokkal és megfelelően tudják-e kezelni a helyzetet a gazdaság szempontjából.

A szakértők az építőipari termékek megrendelések számának növekedését várják a kormány gazdasági mentőcsomagjának, az otthonfelújítási támogatás bevezetésének eredményeképpen.

Jelenleg történelmi mélyponton vannak a kamatlábak, egyre több üzletlánc nem tudja tovább fenntartani magát, a kereslet és kínálat hullámzó és kiszámíthatatlan a legtöbb kiskereskedelmi ágazatban.

Ez a járvány okozta állapot semmilyen eddigi pénzügyi válsággal nem hasonlítható össze, mert ez most olyan helyzetekkel állít szembe mindenkit, amire mostanában nem volt példa.


Szakértői előrejelzések


Az Euroconstruct júniusi előrejelzése szerint, a koronavírus okozta pandémiás helyzet hirtelen visszaesést fog eredményezni az építőipar európai piacán, melyből a piac a következő évtől, csak fokozatosan fog tudni kilábalni. (Prognoscentret AB / Euroconstruct, 2020)

A 2022-ra előre jelzett építőipari normalizálódást azonban folyamatos kétségek között tartja a koronavírus okozta bizonytalanság, a vírus visszatérő hullámainak és azok kiszámíthatatlan hatása a gazdaságra. Ami biztos, hogy a járvány az építőipar minden egyes szegmensére rányomta vagy rányomja majd a bélyegét. (Prognoscentret AB / Euroconstruct, 2020)

Számokban kifejezve a visszaesést, az Euroconstruct szakértői szerint, a 2019-es évhez viszonyítva a 2020-as és 2021-es együttes veszteség 350 milliárd euró lesz az európai piacon, miközben az idei évben 5 millió ember fogja elveszíteni munkáját. A 2019-es 1700 milliárd építőipari teljesítmény, az idei évre előrejelzett 11,5 százalékos visszaesés után, a 2015-ös 1500 milliárd eurós szintet is elérheti, elveszítve ezzel a több évi fejlődést. (Prognoscentret AB / Euroconstruct, 2020)

Építőipar helyzete Magyarországon


Magyarországon az építőipart csak kis mértékben érintette a pandémia, de még így is lényeges visszaesés volt tapasztalható, legfőképp a 2020-as márciusi lezárás után, ami egy jelentős projektteljesítési késést generált.

Az előző pár évben szárnyalt az építőipar, és közvetlenül nem is érintette ezt a területet a járvány, de az ország gazdasági helyzete mindenképpen hatással lesz erre a területre is.

A vásárlási szokások nagyban megváltoztak, a kereskedelem jelentős mértékben átirányult az online térbe, még az építőiparban is, ahol a vásárlások nagyrésze eddig az üzletekben zajlott. A forgalmazó és viszonteladók a nagy része az online kereskedelemre nincsen felkészülve. Tavaly óta sok vállalat próbált ezen terület fejlesztésére koncentrálni, de sok helyen a bevételkiesések miatt inkább a tartalékokra összpontosítottak.

Az Európai Unió számára kiemelten fontos az építőipar helyzete, hiszen ez a terület generálja a GDP körülbelül 9 %-át, és emellett 18 millió munkahelyet biztosít az EU polgárai számára.

Ez a helyzet minden gazdasági ágat, így az építőipart is versengésre készteti. A vállalatok ki vannak téve a napi szintű változásoknak, drasztikus áremeléseknek, nyersanyag hiánynak, ezért sokszor az utolsó tartalékjaikat is kockáztatják a fennmaradásuk érdekében. Egyszóval, ha nem is közvetlenül, de az építőiparnak is minden területét érinti a válság.

Az építőipar az emberi munkaerőre alapszik. A cégek nemcsak a megrendelések csökkenésével találják szemben magukat, hanem a munkaerőhiánnyal is, mivel ezekben a hetekben tetőzik a járvány 3. hulláma. Mivel egymásra épülnek a munkafolyamatok, csapatban dolgoznak az alkalmazottak, ezért elkerülhetetlen, hogy a vírus gyorsan terjedjen az alkalmazottak között.

Itt nem tudnak Home Office-t bevezetni, viszont nem is tudják a kiesett embereket napról napra pótolni. A csapatmunka következménye, ha egy ember lebetegszik, akkor rögtön az egész brigád létszámkiesésévél számolhatunk.

Ennek eredményeképpen a határidőket nem tudják teljesíteni, egyes esetekben, akár a teljes projekt leállítására kényszerülnek a cégek. Ezt követi a likviditási probléma, majd a munkaerő állomány foglalkoztatottsága.

Kormány által hozott intézkedésekről folyamatosan várják a vállalkozások a jogi előírásokat, különösen a csapatban történő munkavégzésre vonatkozóan. Kiemelten figyelve a létszám korlátozásokra vonatkozó szabályokat, vagy, hogy mi a teendő abban az esetben, ha a dolgozó a vírus miatt nem tudja felvenni a munkát.

A vállalkozások saját tőkéből, bevételek és munkaerő nélkül sokáig nem tudják fenntartani és finanszírozni magukat, s a kormány segítsége nélkül sok építőiparban tevékenykedő cég a csőd szélére kerülhet.

Sok cégnek nincsen stratégiája ezekre az esetekre, de mindenki próbálja a lehető legtöbbet kihozni ebből a nehéz helyzetből, küzdve az fennmaradásáért. Az építőiparban pár hónap teljesítéscsökkenést, termeléskiesést nem lehet rövid távon behozni, így a koronavírus járványnak, az építőipar területén több mint egy éven túlnyúló negatív hatásai várhatók.

17 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page