top of page
  • Szerző képeMÉPK

Napelemek drágulása, a járvány hatására

Frissítve: 2021. jún. 16.


A Nap energiája hő és fény formájában, sugárzással éri el a Földet, melyet az emberiség ősidők óta hasznosít, egyre fejlettebb technológiák segítségével. A napenergiához kapcsolódó technológiák, mint a napfűtés, a fotovoltaikus berendezések, a naperőművek vagy a napenergiát felhasználó épületek segíthetnek megoldani az emberiség előtt álló legnagyobb kihívásokat.



A Napból érkező energia hasznosításának két alapvető módja létezik: a passzív és az aktív energiatermelés. Naperőművekkel alakítják át a napenergiát elektromos árammá.

Magyarországon is egyre nagyobb az érdeklődés a napenergia iránt, amihez hozzájárul a technológia kitelepítési költségeinek igen gyors megtérülési ideje is.


Mint jelenleg minden más építőipari terméknek, a napelem modulok gyártási és szállítási költsége is folyamatosan emelkedik.

Ez nem túl jó hír azok számára, akik az Otthonfelújítási támogatás keretein belül szerették volna felszereltetni az otthonukra ezt a fajta megújuló energiát, így megtakarítva a költségek felét.

A koronavírus járvány kezdetekor a gyártási gondok miatt elkezdődött az áremelkedés, de kis stagnálás után ismét emelkedést látunk.


Az elsődleges oka az áremelkedésnek a szállítási költség óriási drágulása, ami szinte az ötszörösére nőtt az elmúlt időszakban. E mellett alapanyaghiány miatt a gyártók nem bírták a rengeteg rendelést teljesíteni, így ez is a drágulást vonta maga után. Ezeket a problémákat mind a koronavírus járvány számlájára írhatjuk, hiszen a Kínából érkező konténerek nagy része nem érkezett meg.

A gyártók próbálják lent tartani az árakat, de ez lassan veszteséget termel nekik, ami nem tartható fent hosszú távon, így mindenképp áremelkedés várható a piacon.


Jelenleg még biztosan akadozott marad az ellátás Európában, így a drágulás nem lassul le, de talán az év vége felé visszaállhat a rend a piacon, és megindulhat egy kismértékű árcsökkenés.

A vásárlóknak nagy türelemmel kell lenniük a jelen helyzetben, hiszen a fenti okok miatt szinte garantálható, hogy nem tudják a telepítők határidőre befejezni a projekteket. A nagyobb volumenű megrendeléseknél nem valószínű, hogy érezhető lesz az áremelkedés, mivel nem azonnal történik a telepítés, hanem jellemzően pár év múlva, de a kisebb határidős megrendelések szinte biztosan csúszni és drágulni fognak.


Minden nehézség ellenére a szakértők szerint idén is kiemelkedően magas számban fognak új fotovoltaikus berendezéseket telepíteni, bár ezt nagyban befolyásolhatja a járványhelyzet.


Mivel igen sok fejlesztés nem valósult meg tavaly a vírus miatt, így emiatt 2021-ben a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) konzervatív becslése szerint is 117 GW-tal, optimista várakozása alapján 149 GW-tal, míg az IHS Markit szerint akár 158 GW-tal is nőhet a globális naperőmű kapacitás (amiből 50 GW Kínában realizálódhat).

Hazánkban jelenleg még nem kiemelkedően érezhető a drágulás, mivel a nagykereskedők általában felhalmoznak jó pár hónapnyi készletet, ezzel is bebiztosítva magukat, de várhatóan késő tavasz környékén 5-10%-os drágulást fog eredményezni a szállítási költségek emelkedése és az alapanyag hiány.


Otthonfelújítási támogatás


Az otthonfelújítási támogatás, a lakások korszerűsítését szeretné elősegíteni, aminek keretein belül sokan választják a napelem rendszer kiépítését.

Ez egy vissza nem térítendő támogatás, ami a költségeink 50%-át téríti meg, maximum 3 millió forintig.

Sok pályázó választotta a napelemes rendszer (HMKE) kiépítését, hogy így féláron jusson hozzá a zöld energiához. Ők már biztosan érezni fogják a drágulást a piacon.

Ez főként azoknál a cégeknél fog gondot okozni, akiknek nincsen a gyártóval kötött szerződésben rögzítve az ár, és nincsen 2-3 hónap készlettartalékuk.


A szakértők biztatnak, hogy érdemes lehet kivárni, mert év végére a helyzet rendeződését várják.

18 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page